Изисквания към файловете

За да се достигне на максимален резултат от печата от съществено значение е подготовката на самите файлове от Ваша страна.

Преди да ни ги изпратите има няколко неща, които трябва да знаете.

 

 

Работни файлови формати

Основните формати, които използваме за печат са :   

 

 

Разделителна способност

 

Резолюцията при растерните файлове винаги е от значение. Важно е  да сте наясно с приложението на даден принт – краен размер, нужна детайлност и дистанция, от която той ще бъде наблюдаван. Предполага се, че колкото по-малък размер ще бъде разпечатано дадено изображение, толкова по-отблизо ще бъде гледано. При фото печат препоръчваме файлове с максимална възможна резолюция. При печат на тапети от растерни файлове, ни трябва максимално голяма изходяща резолюция. В случайите, когато такава не може да бъде предоставена е възможно да увеличим изкуствено резолюцията, чрез специализиран софтуер софтуер. По този начин ще компенсираме максимално свалянето на резолюцията при уголемяване на размерите.

В зависимост от разстоянието от принта, препоръчваме:

 

под 1 м            – 200-300 dpi

от 1 до 3 м    – 150-200 dpi

над 3 м           – 100-150 dpi

Пример: При желан размер 30х40 см препоръчителната резолюция е 300+ dpi, при 70×100 см – 150dpi, а при по-големи формати и под 100 dpi са напълно достатъчни.

 

Приемете като съвет от нас да не прекалявайте с интерполацията във Photoshop при изображения с много ниска резолюция за достигане на препоръчителната. Това само би увеличило големината на файла и няма да осигури желаният ефект.

 

 

Цветно пространство (CMYK или RGB)

 

При печат на фотографии препоръчваме да използвате RGB вместо CMYK. Причината е, че те се създават от цифровите фотоапарати и скенери в RGB формат и при прехвърляне от RGB към CMYK необратимо се губи информация за цветовете извън съответното CMYK пространство. Така че, ако конвертирате изображенията си в CMYK само ще намалите възможността на принтерите да използват пълния си капацитет.

 

При Фото и Артистичния печат се използва принтер HP с 12 пигментни мастила, като тук има червено, зелено и синьо мастило. Дава се възможност за печат, максимално близо до RGB пространството.

При печата на Персонални тапети, Банери, Самозалепващи PVC фолиа и външните приложения се печата в CMYK. Този модел работи с 6 латексни мастила: C,M,Y,K,Lc,Lm

 

 

Векторна графика

 

При векторните изображения не трябва да се притеснявате за резолюцията спрямо размера на печат. Идеален вариант за осигуряване на максимална детайлност при по-големи приложения, като персоналните тапети, PVC и перфорирано фолио.

 

 

 

 

 

 

 

 

Мащаб

 

За да не се допускат грешки, трябва предварително да сте се уверили, че файловете, които сте ни изпратили са с мащаб 1:1.

Ако случайно желаете той да е друг е нужно да ни уведомите предварително.

 

 

 

Шрифтове

 

Задължително конвертирайте всички шрифтове в криви за да не се получават грешки с резолюцията им. Вероятността да не разполагаме със същите, с които работите винаги съществува.

 

 

Придържайте се към тези изисквания и ще спестите много време и средства, а ние ще може да предложим максимално точен резултат.